Regeringen stötte på patrull när den först skissade på en lösning för att kompensera vinterns elprischock. Efter EU-inträdet får inte statsstöd betalas ut hur som helst. På samma sätt finns regler för moms och punktskatter. Skatteupproret har gått igenom vilka EU-regler som påverkar medlemmarnas skattelagstiftning.
Direkt beskattning: Inkomst- och företagsskatter
Direkt beskattning, som inkomst- och företagsskatter, styrs av varje medlemsland självständigt; men EU har infört harmoniserade standarder och medlemsländerna har vidtagit åtgärder för att förhindra skattesmitning och dubbelbeskattning.
Indirekt beskattning: Moms och punktskatter
När det gäller den indirekta beskattningen samordnar och harmoniserar EU lagstiftningen om mervärdesskatt (moms) och punktskatt för att konkurrensen på den inre marknaden inte ska snedvridas. Överenskommelser om moms och punktskatter på energiprodukter, el, tobak och alkohol återfinns i ett antal EU-direktiv, där ett EU-direktiv är en bindande rättsakt mellan medlemsländerna. Länderna får själva bestämma hur direktiv ska implementeras så länge som de uppställda resultatmålen nås. Det är därför regler kan skilja sig så otroligt mellan länder i Europa trots att reglerna “styrs av EU”.
Vi medborgare måste bli bättre på att skärskåda den svenska implementeringen av EU-direktiven. Politiker bör inte komma undan med att skylla på EU när andra EU-länder löst implementeringen bättre.
Momsdirektivet
Det finns ett generellt momsdirektiv: “Rådets direktiv 2006/112/EG av den 28 november 2006 om ett gemensamt system för mervärdesskatt” som stipulerar en generell momssats på minst 15%. Upp till två lägre momssatser – där lägsta tillåtna nivå är 5% – får användas för varor som listats i en bilaga till direktivet. Det är saker som livsmedel och vatten; mediciner och sjukvård; persontransporter, böcker, tidningar och tidskrifter; radio och teve; restauranger, nöjen, hotell och sport; hushållsnära tjänster och renoveringar; begravningsverksamhet och tjänster av social karaktär. Dessutom får sedan 2022 en ännu lägre momssats tillämpas på sju punkter i nämnda bilaga. Efter samråd med mervärdesskattekommittén får varje medlemsstat även tillämpa en reducerad skattesats på leverans av naturgas, el eller fjärrvärme. Så även om el inte återfinns i nämnda bilaga III så har Finland på det sättet sänkt momsen på el till 10% denna vinter.
Några länder har fått tillämpa särskilda momssatser på vissa varor och tjänster om de gällde den 1 januari 1991 i landet ifråga och de undantagen gäller numera även alla andra EU-länder av rättviseskäl.
Punktskatter på alkohol och tobak
Punktskatter på alkohol styrs av “Rådets direktiv 92/83/EEG av den 19 oktober 1992 om harmonisering av strukturerna för punktskatter på alkohol och alkoholdrycker” och på motsvarande sätt styrs punktskatter på tobak av “Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/40/EU av den 3 april 2014 om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar om tillverkning, presentation och försäljning av tobaksvaror och relaterade produkter och om upphävande av direktiv 2001/37/EG” . Som synes måste Europaparlamentet numera godkänna direktiv vilket gör att det är viktigt att välja rätt EU-parlamentariker. Alla försök att inskränka vårt snusundantag måste kvävas i sin linda.
Punktskatter på el och energi
EUs minimiregler för energi- och elskatter finns i “Rådets direktiv 2003/96/EG av den 27 oktober 2003 om en omstrukturering av gemenskapsramen för beskattning av energiprodukter och elektricitet”. Går man igenom listorna med punktskatter kan man notera att Sveriges beskattning av bensin är över 55% högre än minimikravet. Där sedan EU kräver en elskatt om 1 EUR per MWh för privatpersoner ligger Sveriges nivå på 39,2 öre per kWh, vilket ungefär motsvarar 34,8 EUR, nästan 35 gånger så högt. Danmark sänkte nyss sin elskatt till EU-min under vintern, en minskning med 99%. En hjälp till folk och företag för att klara vintern som helt faller inom EU:s regler och därmed inte resulterat i en elstödslångbänk.
Vad gäller diskussionen om hur EU:s regler begränsar medlemsländernas möjlighet att hjälpa befolkningen genom vintern så vinner Danmark den nordiska EU-ligan i förmåga att – utan risk för att hamna i EU-domstolen – ta beslut som lindrar prischocken på el med sin slaktade elskatt; Finland kommer på andra plats med kraftigt reducerad moms och Sverige vi har inte ens kommit i mål än.
Källa:
Swexit innan EU tar över helt.
Med ministrar som Ylva Johansson och Alice Bah Kunke får vi ingen förbättring.