På samma sätt som det var med den så kallade pensionärsskatten så är funkisskatten ett begrepp som skapats i syfte att påverka politikens inriktning. Både den nu aktuella funkisskatten och pensionärsskatten existerade inte förrän skattesänkningar på arbete skapade en upplevd orättvisa.
M/KD/SD-budgeten hösten 2021 innefattar ett höjt jobbskatteavdrag för låg- och medelinkomsttagare vilket minskar skatten på löneinkomster för dessa grupper med ca. 150 kronor i månaden d.v.s. 1800 kronor per år för alla som jobbar heltid. Jobbskatteavdraget beräknas minska statens skatteinkomster med 8 miljarder årligen. Ett motsvarande avdrag för pensionärer minskar skattetrycket med ytterligare 4,2 miljarder. Denna skattesänkning gäller inte inkomst från socialförsäkringarna.
Det är alltså inte så att skatten på aktivitets- och sjukersättning ökar, utan skatten minskar bara inte lika mycket som skatten på arbete och pensioner.
Bakgrundsinformation Funkisskatten
Motion 2021/22:4253 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M)
Regeringens förstärkning av förvärvsavdraget är en skattesänkning på 9 miljarder kronor men ökar inte utbytet av att arbeta, eftersom skattesänkningen är lika stor för den som lever på bidrag och ersättningar som för den som arbetar. Jobbeffekterna bedöms därför vara mycket begränsade i ett läge där arbetslösheten är bland de högsta i EU. Dessutom gör ett ytterligare avdrag att skattesystemet blir än mer komplicerat. Bland annat avstyrker Ekonomistyrningsverket förslaget av dessa anledningar och anser att syftet med förslaget hade kunnat uppnås med befintliga reduktioner. Institutet för tillväxtpolitiska studier avstyrker också förslaget. Konjunkturinstitutet konstaterar att incitamenten att arbeta minskar för de som är i socialförsäkringssystemet (exempelvis a‑kassa). Moderaterna avvisar propositionens förslag om förstärkt skattereduktion för förvärvsinkomster men stöder propositionens förslag om förstärkt skattereduktion för sjuk- och aktivitetsersättning.
Moderaterna vill sänka skatten för dem som arbetar genom att förstärka jobbskatteavdraget. Till skillnad från exempelvis ett förvärvsavdrag innebär ett förstärkt jobbskatteavdrag lägre skatt på arbetsinkomster men inte på bidragsinkomster. Därmed förbättras utbytet av att gå från exempelvis a‑kassa eller aktivitetsstöd till jobb. Ett förstärkt jobbskatteavdrag bör införas som innebär sänkt skatt för alla som jobbar, med fokus på låga och medelstora inkomster, i enlighet med vad som föreslås i Moderaternas budgetmotion för år 2022.
Det finns ett stort värde av att ge landets pensionärer större ekonomiska marginaler. Många pensionärer får i dag inte ekonomin att gå ihop. Det är bra att det finns en politisk överenskommelse om att förstärka grundskyddet i pensionssystemet, men mer bör göras för att stärka pensionärernas ekonomi. Sänkt skatt på pension är en viktig del i detta. Moderaterna vill att skatten på pension sänks, i enlighet med vad som föreslås i Moderaternas budgetmotion för år 2022.
Regeringens ursprungliga proposition som enligt dokumentet syftade till att öka konsumtionen
Propositionen kritiseras av några remissinstanser, bl.a. Svenskt Näringsliv och Näringslivets Skattedelegation, som anser att prioritet bör ges åt sådana skattelättnader som ger upphov till de största samhällsekonomiska vinsterna utifrån deras förväntade effekter på arbetsutbudet.
Näringslivets Skattedelegation kritiserar att Prop. 2021/22:33 pensionärer samt personer med sjukersättning och andra socialförsäkringsförmåner inte ges något incitament att börja arbeta genom skattereduktionen.
Kent Tossavainen säger
Varför inte låta alla löntagare få ta del av funkisskatten (150 kr) mer i månaden. Alla som jobbar och alla som har jobbat (pensionärerna) är värda denna, om än lilla, skattesänkning.
Jag tror helt enkelt att de borgerliga inte vågar föreslå rejäla skattesänkningar för ALLA. De är rädda för S och V’s retorik.