På Rådhustorget i Umeå står numera ett – av konstnären icke artbestämt – kattdjur. Lokalbefolkningen har dock kommit fram till att det är en puma.
Läsartips
Den här texten bygger på ett tips om skatteslöseri från våra läsare.
Det är en gestaltning som markerar kommunens ställningstagande mot sexuella trakasserier, tillägnat dem som tillsammans bröt tystnaden i samband med metoo-rörelsen.
I april 2018 beslutade kulturnämnden att utlysa en upphandling av en offentlig gestaltning av ett metoo-monument på Rådhustorget. Något som totalt slutade med en nota på 600 000 kronor. Samma år fick Umeå kommun ett kommunalt skatteutjämningsbidrag på 2 665 kronor per invånare, drygt 332 miljoner totalt.
Konstnären heter Camilla Akraka och så här beskriver hon verket:
Ställningens hårda och reflekterande material står i skarp kontrast till det organiska djuret. Verket uppvisar en medveten lek med klassiska maktassociativa materialattribut, som enligt lång tradition ofta har annekterats av män. Material såsom stål, billack och ”guld” införlivas i verket och får det att kommunicera med ”två språk”: konservativ maktestetik möter här en berättelse om frigörelse.
Camilla Akraka
Det är Umeå, vad mer kan man förvänta sig? Att kunna avhålla sig från att lägga skattepengar på politisk konst?
Vän av ordning undrar dock om puman är vegan?
Pia säger
Jag skriver under, konstnärer måste som alla andra försörja sig själva . Och kommunen ska vara opolitisk samt neutral inte väcka känslor hos kommuninvånare och ta ställning till olika händelser i samhället med skattefinansierad konst .Kommunen ska ej heller lägga pengar på inköp av prideflaggor .Pride är numera också kapat av aktivism /vänster
Irene säger
Tack för att ”Puman” uppmärksammats som skatteslöseri! Det kryper i kroppen varje gång jag ser den.
Fd Rödstrumpa