Många hushåll kommer i dagarna att få en smärre chock när elräkningen för december dimper ner i brevlådan eller mejlboxen. Att elpriserna har skenat den senaste tiden har säkert ingen missat, men hur stor del av priset du betalar är skatt? Tja, det varierar ju.
Enklast är kanske att börja med vad som inte är skatt och det är kostnaden för själva elen från elhandelsbolaget (betalas per kilowattimme), kostnaden för elöverföringen till elnätsbolaget (betalas även det per kWh) och abonnemangsavgifter (som brukar vara fasta). Vi förenklar litet och struntar i abonnemanget; med de elpriser vi just nu har blir det för vanliga villaägare nästan försumbart. På el, elöverföring och abonnemang läggs 25 % moms. Sedan betalar man en punktskatt om 35,6 öre per kWh (för 2021) till elnätsbolaget, det som i dagligt tal kallas för elskatt och även på den betalar man 25 % moms vilket blir 8,9 öre per kWh. Skatt på skatten så att säga.
Elpriset varierar mellan de fyra elområdena (SE1 – SE4) där framförallt södra Sverige har haft kraftigt fluktuerande priser under hösten. Priset per kilowattimme kan vara rörligt eller fast, men att fasta priser skulle vara en universallösning som vår statsminister insinuerat är ju trams. När tecknade avtal går ut kommer helt andra priser erbjudas.
Elnätspriset varierar med nätbolag. Skatteupproret.se har här nedan räknat med spotpriser för elen och 24,4 öre/kWh för elöverföring.
Skatt på elpriset per elområde under 2021
Så här blir resultatet i Stockholm (elområde SE3):

Malmö (elområde SE4):

Sundsvall (elområde SE2):

Luleå (elområde SE1):

Rimlig punktskatt på el?
Är det rimligt att ha en så hög punktskatt på el? Normalt sett har man punktskatter på saker som är skadliga som alkohol och tobak, eller miljöfarliga som bekämpningsmedel. Den marginella miljöpåverkan från en stor del av vår elproduktion är nära noll, samtidigt som det finns goda skäl att skifta från fossila bränslen till elenergi. Dessutom får ju många energislukande industrier kraftiga rabatter på elskatten och privatpersoner och företag inom tjänstesektorn i delar av Norrland får viss rabatt, så det intryck man får är att det här är en rent fiskal skatt. Ett sätt att få in pengar till statskassan helt enkelt. Mycket pengar blir det. Skulle alla ha betalat full elskatt i Sverige förra året så skulle staten ha fått in nästan 50 miljarder kronor bara på punktskatten. Nu har som sagt många industrier och även en del techjättar som Microsoft och Amazon kraftigt reducerad skatt, siffror på över 15 miljarder i total rabatt har nämnts, och så då viss rabatt för privatpersoner och företag inom tjänstesektorn i delar av Norrland, så skatteintäkten ligger troligen mellan 30 och 35 miljarder för 2021.
Elskatten för 2022 då, hur hög blir den? Politikerna tyckte tydligen att det var rimligt att pungslå skattebetalarna ytterligare och höjde den till 36 öre plus 9 öre i moms. Som hittat, eller hur? Inte konstigt att regeringen nu panikartat försöker rädda sitt ansikte och föreslå ett elbidrag. När man saknar förmåga att i förväg förstå konsekvenserna av sin politik, som till exempel när man genom politiska beslut tvingade fram nedläggning av klimatsmarta kärnkraftverk – men skyllde det på marknaden – samtidigt som samhällets behov av elenergi ökar och man därtill ideligen höjer elskatten, ja då kommer man till slut till vägs ände.
Vore det inte bättre att sänka skatten? Som Thomas Sowell sarkastiskt skriver:
The welfare state is the oldest con game in the world. First you take people’s money away quietly and then you give some of it back to them flamboyantly.
Thomas Sowell
Är väl dags att protestera, lägg kostnaden där den ökat mest.
Utmärkt genomgång!
Elen som vi har i dag ska tillbaka till staten ska inte vara några skillnader på
elpriset och det ska inte finnas någon som profiterar på el den ska vara lika
i hela sverige.
Det är ju staten som profiterar mest, så 0 kr i skatt låter bra 🙂
I övrigt är elen billigare i norr för att det produceras mycket el där. I söder behövs mer elproduktion för att få ner priset.
Jag upprepa, i så många fora jag kan, Hans Roslings rader från hans sista bok ”Factfulness”, om journalisterna och deras syfte och värv:
”Ytterst är det inte journalisternas uppgift, och inte aktivisternas eller politikernas syfte, att presentera världen så som den verkligen är. De måste tävla om vår uppmärksamhet med spännande berättelser och dramatiska historier. De kommer alltid att fokusera på det ovanliga och inte på det vanliga, och på det nya eller tillfälliga, inte på mönster som långsamt förändras.
Jag kan inte föreställa mig en de mest ansedda nyhetsproducenterna skulle ge en neutral och icke-dramatisk, representativ bild av världen, så som statistiska centralbyråer gör. Det vore korrekt men alltför tråkigt. Vi kan inte vänta oss att medierna skulle gå alltför långt i den riktningen. Istället ligger ansvaret hos oss konsumenter att lära oss att vara mer factful när vi konsumerar nyheterna, och att inse att nyheterna inte är så värst användbara för att förstå världen.”
Något som ingen journalist tar i ens med tång………
De betalar faktiskt genom att censurera och deplattformera vissa ämnen , åsikter och personer. Jag läste i veckan att Google skulle ägna sig åt valsamverkan genom att rensa valrörelsen från ”falska” påstående. Google och även FB kommer helt öppet att censurera och åsiktsregistrera människor med fel värdegrund och beskära vår yttrandefrihet, vilket kanske till och med kan påverka valresultatet. Privata aktörer tar sig alltså rättigheter, som staten själv inte skyltar med. En farlig utveckling. Är det villkoret för deras skatterabatt?
Knärycksreaktion. Elpriset går upp – folk protesterar. Invandringen ökar – folk protesterar. Vårdköerna blir längre – de som drabbas protesterar.
Problemet i Sverige är långt mycket större än så här. Varför så höga elskatter? Så höga bränsleskatter? Så långa vårdkörer? Så stor del segregerade och olyckliga invandrare till stor belastning för samhället? Etc etc etc.
Vi behöver så här höga elskatter, kanske högre t.o.m. Eftersom vi är så lata, så ansvarslösa och så värdelösa på att sköta vår ekonomi.